Ukraine - Memory under Revision

Vladyslav Krasnoshchok, Sergiy Lebedynskyy, Misha Pedan

 

2016 fokuserar Alma Löv Museum på Ukraina. De ukrainska fotograferna Misha Pedan, Sergiy Lebedynskyy och Vladyslav Krasnoshchok visar flera projekt i fyra paviljonger, samt Stallet i Paleis Oranjestraat.  De är verksamma inom gruppen UPHA (Ukrainian Photographic Alternative) och Shilo-group.  

 

Vladyslav Krasnoshchok och Sergiy Lebedynskyy  var på plats under protesterna som startade på frihetstorget i november 2013 som ledde till den Ukrainska revolutionen i februari 2014. De har gjort en av de mest uppmärksammade skildringar av revolutionen i Ukraina och undersöker hur de kollektiva minnesbilderna formas. Deras projekt visar ett sökande efter Ukrainas självbild och identitet. Fotoböcker Euromaidan och Chronicle har fått ett stort internationellt genomslag och vunnit en rad olika priser och har visats runtom i världen.  

 

Sergiy Lebedynskyy kommer tillsammans med Vladyslav Krasnoshchok visa serien "Euromaidan", samt separata projekt "Archetypes of My war" och "Negatives are stored".

 

Misha Pedan startade UPHA, Ukrainian Photographic Alternative, och har bott i Sverige sedan 1990. Misha är verksam huvudlärare för fotografi på Kulturama i Stockholm. Misha gör fortfarande fotoprojekt om Ukraina och bilder från den senast utgivna fotoboken M kommer att visas på Alma Löv Museum under 2016, samt en installation av 20 ljuslådor ur serien Stereotyp. 

 

Archetypes of My war - Sergiy Lebedynskyy 

Negatives are stored - Vladyslav Krasnoshchok 

M och Stereotyp - Misha Pedan 

Euromaidan - Vladyslav Krasnoshchok, Sergiy Lebedynskyy 

 

I sommar visar vi även den prisbelönta Ukrainska dokumentärfilmen ”All things ablaze” i filmsalen som skildrar revolutionen från olika perspektiv och framhäver att saker och ting är än mer nyanserade och komplicerade.  Läs mer >  

 

Se alla  utställare 2016 >>>